Beleggen advies: wat is beleggingsadvies?

Er zijn vele verschillende manieren om geld te beleggen. Als je begint met beleggen, is het goed om je af te vragen op welke manier je jouw vermogen wil investeren. Eén van de manieren om geld te beleggen, is door middel van beleggingsadvies. Meer over het beleggen van geld met het advies van een professional, lees je op deze pagina. We geven je aan het einde van het artikel bovendien nuttige adviezen die je kunnen helpen wanneer je gaat beleggen.

Zelf beleggen, laten beleggen of beleggen advies?

Je kunt je geld zelf beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen om je geld te laten beleggen. Laat je je geld beleggen, dan hoef je je zelf niet bezig te houden met je beleggingen. Wel verdien je een aantrekkelijk rendement.

Wil je jouw geld liever niet helemaal zelfstandig beleggen, maar vind je het ook geen prettig idee dat een ander jouw vermogen in beleggingsproducten gaat steken? Dan is er nog een derde mogelijkheid, namelijk het beleggen met advies. In dit geval beleg je je geld zelf, maar wel met de ondersteuning van een professional.

Beleg je jouw geld met beleggingsadvies, dan ga je naar een beleggingsexpert. Je legt uit hoeveel geld je wil beleggen, op welke manier je dit wil doen en welk doel je wil bereiken met jouw beleggingen. De adviseur helpt je op weg, maar helpt je ook jouw beleggingen zo groot mogelijk te laten worden, op het juiste moment uit te laten betalen en ga zo maar door.

Wat is beleggingsadvies?

Beleggingsadvies is niets meer, niets minder dan een aanbeveling. Een beleggingsadviseur begint vaak met het opstellen van een beleggingsdoel: dit doel is vaak afhankelijk van de beleggingsrisico’s die je bereid bent om te lopen en het doel dat je wilt bereiken.

Naast persoonlijk beleggingsadvies, kan je online ook beleggingsadvies vinden. In dit soort adviezen gaat het meestal om specifieke aandelen waarbij er een koop, verkoop of hold advies wordt gegeven. Houd er rekening mee dat dit soort adviezen niet gebaseerd zijn op je persoonlijke situatie.

Dit betekent niet dat dit soort online adviezen waardeloos zijn: je kunt ze gebruiken om zelf te bepalen of het interessant kan zijn om in een specifiek aandelen te beleggen. Wil je leren hoe je zelf aandelen kunt kopen? Lees dan ons artikel over het kopen & verkopen van aandelen:

beleggingsadvies

Beleggen advies: voor wie is het geschikt?

Beleggen advies is voornamelijk geschikt voor mensen die met grote bedragen willen beleggen. De meeste bedrijven die beleggingsadvies aanbieden, doen dit pas vanaf een bedrag van 100.000 euro of 200.000 euro aan inleg. Wil je 1000 euro beleggen, dan kun je vaak geen beleggingsadvies krijgen.

Verder is beleggen met advies voornamelijk geschikt voor mensen die hun geld niet willen laten beleggen, maar er ook niet alleen voor willen staan. Met de ondersteuning van een adviseur ben je zelf de baas over je beleggingen, maar hoef je niet alles alleen te doen. Dit is zeker prettig als je niet zo veel kennis en/of ervaring hebt over beleggen.

De mogelijkheden van beleggen advies

Heb je een flink vermogen om te beleggen en ga je naar een adviseur, dan zijn de mogelijkheden bijna oneindig. Je kiest zelf in welke producten je wil beleggen, maar ook hoeveel je precies wil investeren, welke hoeveelheid geld je waarin wil investeren en ga zo maar door. Ook kies je zelf welk doel je wil nastreven met jouw beleggingen. De adviseur helpt je simpelweg dit doel te bereiken.

Iedere beleggingsadviseur werkt weer op een andere manier. Om kennis te maken met een adviseur en te achterhalen of deze expert wel of niet bij jou past, kun je het beste een keer een afspraak maken met deze professional. Is er een klik, dan kun je ervoor kiezen met het advies van deze expert te starten met beleggen.

Kan je eenmalig advies ontvangen?

Het is vaak niet mogelijk om eenmalig advies te ontvangen tegen een betaling. Beleggingen zijn vaak gericht op de lange termijn, waardoor een advies op een bepaald moment vaak niet voldoende is. Je gaat met professioneel beleggingsadvies echt een relatie voor de lange termijn aan.

Overigens wordt beleggingsadvies steeds zeldzamer. Dit komt doordat het met de nieuwe richtlijnen van MiFID II steeds lastiger is om mensen te adviseren. De zorgplicht kan dit erg risicovol maken voor een partij.

Is beleggingsadvies nuttig?

Of beleggingsadvies bij je past, hangt af van je eigen visie op beleggen. Beleggingsadvies is doorgaans niet goedkoop en door te betalen voor advies valt je rendement lager uit. Voor veel mensen is het daarom slimmer om in een indexfonds te beleggen waarmee je automatisch een bepaalde markt kunt volgen.

Wanneer je echt veel interesse hebt in beleggen, een flink vermogen wilt investeren en je controle wilt houden over je portefeuille kan beleggen met beleggingsadvies uitkomst bieden.

Hoe vind je een goede beleggingsadviseur?

Het is zeker aan te raden om goed rond te zoeken wanneer je overweegt om in zee te gaan met een beleggingsadviseur. Let in ieder geval niet alleen op de advieskosten: slecht advies waar je ook nog eens voor moet betalen is natuurlijk nooit fijn.

Onderzoek bovendien goed of het advies volledig onafhankelijk is. Sommige brokers en vermogensbeheerders hebben een financiële prikkel om hun eigen producten aan te bieden.

Waar vind je online-advies?

Ben je minder vermogend en ben je toch op zoek naar advies over bepaalde aandelen. Dan kunnen IEX of Beleggers Belangen uitkomst bieden. In deze media worden verschillende aandelen regelmatig besproken. Onderzoek wel eerst zelf goed of het besproken beleggingsproduct goed binnen je portefeuille past.

10 algemene beleggen adviezen die je kunnen helpen

We sluiten het artikel over beleggen advies graag af met enkele algemene beurswijsheden die je op weg kunnen helpen. Door deze beursadviezen toe te passen, verklein je de risico’s van je beleggingen en vergroot je de kans op een goed resultaat.

Beleg in beleggingsproducten die je kent

Veel beginnende beleggers maken de fout om te investeren in beleggingsproducten of aandelen die ze niet begrijpen. Kan je het bedrijfsconcept uitleggen in enkele zinnen? Nee? Dan zou je het aandeel waarschijnlijk niet moeten kopen. Wanneer je geen idee hebt waarin je belegt, kan je de prestaties van de onderneming ook niet goed beoordelen.

Ga voor kwaliteit

Wanneer je investeert in aandelen voor de lange termijn, dan is het slim om te investeren in kwalitatieve ondernemingen. Warren Buffett zei al eens dat het slimmer is om een goed bedrijf tegen een eerlijke prijs te kopen dan een redelijke onderneming tegen een goede prijs. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld kijken naar de reteurn of capital die de onderneming weet neer te zetten.

Lange termijn

Lange termijn investeringen werken het beste voor de meeste mensen. Het is daarom aan te raden om aandelen te kopen van bedrijven die je je hele level wilt vasthouden. Ook als dit niet je echte doel is, zorg je er op die manier in ieder geval voor dat je alleen bedrijven koopt waar je volledig achter staat.

Diversificatie met mate

Diversificatie is verstandig: door te investeren in verschillende sectoren en bedrijven verklein je de kans dat de slechte resultaten bij één partij tot een verlies lijden. Koop echter niet honderden verschillende aandelen op: het is dan erg lastig om de ontwikkelingen bij elk bedrijf bij te houden.

Ga niet uit van het nieuws

Op de korte termijn speelt het nieuws een belangrijke rol. De inkomsten van een bedrijf vallen twee procent lager uit en de koers keldert direct. Op de lange termijn is de impact van dit soort nieuws beperkt: onthoud dat nieuwskanalen vooral schokkende berichten zullen uitzenden aangezien dit kijkers trekt.

Er is geen geheime knop

Een hoog IQ is geen vereiste: iemand met een IQ van 160 zal niet per definitie een belegger met een IQ van 120 verslaan. Het is vooral belangrijk als investeerder om geduldig te zijn en om een goede strategie toe te passen. Beleggen is niet lastig, maar consistent en winstgevend investeren is dat wel.

Aandelenprijs en waarde

Het is belangrijk om te onthouden dat de prijs van een aandeel tot stand komt door het spel van vraag en aanbod. De prijs van een aandeel kan dan ook afwijken van de waarde van een bedrijf. Wanneer een aandeel erg gehypet is, kunnen mensen het massaal kopen zonder dat er een goed bedrijfsmodel achter zit. Pas daarom op met hypes en doe goed onderzoek naar een bedrijf voordat je erin investeert.

Omarm verveling

De beste zet als investeerder is vaak om helemaal niets te doen. Wanneer de markt tegenvalt, doe je soms een langere tijd niets. Een slimme investeerder koopt en verkoopt dan ook niet constant aandelen. Het advies voor de belegger die een mooi vermogen wilt opbouwen is dan ook om verveling te omarmen.

Kies naar wie je luistert

Neem niet zomaar advies aan van de eerste de beste die je tegenkomt. Je laat je auto ook niet repareren door een strandwacht. Waarom zou je dan wel je beleggingsbeslissingen baseren op het advies van je buurman of postbode? Onderzoek naar wie je luistert en controleer of die persoon of instantie echt weet waar ze het over hebben.

Wil je echt de markt verslaan?

Het lukt het grootste deel van de beleggers niet om de markt te verslaan. Dit geldt zelfs voor professionele fondsbeheerders. Wil je daarom echt zelf proberen om de markt te verslaan of volg je liever een index? De keuze is aan jou!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *