Goede aandelen: hoe bepaal je dit?

Wanneer je als belegger van plan bent om te investeren in aandelen zal je uiteraard graag willen beleggen in echt goede aandelen met een gunstig toekomstperspectief. Dit geldt niet alleen voor een belegging in aandelen op lange, maar ook op korte termijn.

De koers van aandelen is er namelijk één die iedere dag grote verschillen kan vertonen waardoor het geïnvesteerde kapitaal steevast in gevaar is. Door het aankopen van echt goede aandelen die over een stabiele koers beschikken kies je wel voor een stabiele en constructieve belegging die je zowel op korte als lange termijn geen windeieren zal leggen.

Tip 1: Graaf in het verleden van de aandelen

goede aandelenOnder beleggers wordt wel eens gezegd dat het verleden nooit een garantie is voor de toekomst. Dat is een waarheid als een koe. Toch moet het gezegd dat de geschiedenis van een beleggingsproduct je wel een goed beeld kan geven van de sterkte van het achterliggende bedrijf. Omwille van deze reden kan een logische eerste stap zijn om een lijstje te maken met tien nationale of internationale aandelen die de laatste 25 jaar jaarlijks hun dividend hebben verhoogd. We vertellen er wel bij dat een dergelijke lijst opmaken heel wat tijd in beslag zal nemen.

Bovenstaande vormt reeds een goede basis, maar je zoekwerk in het verleden van goede aandelen is hiermee nog niet ten einde, in tegendeel. Ook het dividendrendement is van belang bij de keuze van je aandelen. Historisch gezien zijn aandelen met een hoog dividendrendement immers altijd interessanter en constructiever dan aandelen die beschikken over een laag dividendrendement. Veel beleggers zien dit over het hoofd omdat een dividend voor hun niet altijd een must is, maar toch is de nodige aandacht hieraan schenken beslist interessant.

Tip 2: Het belang van een gunstige pay-out ratio

Om echt goede aandelen te kunnen vinden is het eveneens erg belangrijk om rekening te houden met de zogenaamde pay-out ratio. Bedrijven die beschikken over een lage pay-out ratio beschikken namelijk steevast over de mogelijkheid om het dividend op hun aandelen op te trekken, zelfs wanneer het even iets minder goed gaat met het bedrijf.

Tip 3: Bestudeer het groeiritme

De derde tip neemt terug een kijkje in het verleden van de aandelen die je wenst aan te kopen. Het zogenaamde groeiritme dat de evolutie van de omzet per aandeel weergeeft is van cruciaal belang en veel belangrijker dan de winst per aandeel. Waarom? Zeer eenvoudig. De winst per aandeel kan door het bedrijf worden gemanipuleerd. De omzet per aandeel niet waardoor deze een veel betrouwbare meetfactor vormt.

Tip 4: De volatiliteit

Een volatiel aandeel kenmerkt zich steevast door een hoge potentiële opbrengst. Veel beleggers laten zich hier aan vangen zonder er rekening mee te houden dat deze volatiliteit wel eens de toekomst van het aandeel en het achterliggende bedrijf in gevaar kan brengen. Echt goede aandelen die niet alleen voor even, maar ook in de toekomst nog interessant kunnen zijn worden dan ook steevast gekenmerkt door een lage volatiliteit. Je ontvangt dan wel een lagere opbrengst, maar je bent er in ieder geval een stuk zekerder van dat je geld niet op korte termijn als sneeuw voor de zon zal verdwijnen.