Investeren in aandelen

Steeds meer mensen ontdekken de mogelijkheden van aandelen: de spaarrentes dalen en dalen en het rendement op je spaargeld verdampt als sneeuw voor de zon. Door te leren hoe je kunt investeren in aandelen kan je veel meer rendement uit je geld halen; het is zelfs mogelijk om met investeringen in aandelen een tweede inkomen te genereren. In dit artikel bekijken we de mogelijkheden die er bestaan om in aandelen te handelen.

Wat is een aandeel precies?

Een aandeel is een eigendomsbewijs, aandelen worden uitgegeven door bedrijven om over meer tegoeden te kunnen beschikken. Aandelen veranderen van prijs door de wisselwerking tussen vraag en aanbod: door op het juiste moment te investeren kan je dus veel geld verdienen met aandelen!

Bedrijven keren ook regelmatig dividend uit op aandelen: dividend is een zogenaamde winstdeling waarbij het bedrijf een deel van de winsten uitkeert aan de aandeelhouders. Aandeelhouders zijn namelijk mede-eigenaar van het bedrijf.

Hoe kan je zelf geld verdienen met aandelen?

Met het investeren in aandelen is veel geld te verdienen. Er zijn drie manieren om rijk te worden: investeren in effecten, handelen in onroerend goed of het opzetten van een geweldig bedrijf. Het grote voordeel van investeringen in aandelen is het feit dat je al met weinig geld kunt beginnen en dat het relatief gezien het minste tijd kost.

Er zijn grofweg twee methoden waarmee je geld kunt verdienen met investeringen in aandelen: daghandel en het fysiek aanschaffen van aandelen. Met daghandel verdien je het meeste maar dit is meer tijdsintensief, het fysiek aanschaffen van aandelen kan weer handig zijn voor het opbouwen van bijvoorbeeld een pensioen.

Methode 1: handelen in aandelen

Wanneer je handelt in aandelen doe je een voorspelling over het koersverloop van een aandeel over de kortere termijn. Wanneer je bijvoorbeeld denkt dat een aandeel onder invloed van gunstige winstcijfers in prijs gaat stijgen koop je ze om ze binnen enkele dagen weer te verkopen. Met daghandel kan je doordat je meerdere transacties doet ook kleinere marktbewegingen goed meepakken.

Bij handelen op de korte termijn speelt analyse een belangrijke rol. Het vaststellen van horizontale niveaus en het volgen de trend zijn zaken waar je als daghandeler naar zult kijken. In het gratis eBook binnen 30 minuten leren beleggen ontdek je hoe je direct aan de slag gaat, je kan natuurlijk ook direct gratis beginnen met oefenen door middel van een demo account.

Methode 2: investeren in aandelen

De meeste mensen investeren nog steeds voor de lange termijn in aandelen. Dit is vooral aantrekkelijk wanneer je ver in de toekomst kijkt: met deze methode is het namelijk niet mogelijk om een tweede inkomen te generen. Aangezien investeringen op de lange termijn vaak meer definitief van aard zijn, zijn uitgebreide analyses van winstcijfers en bedrijfsmatige statistieken van belang.

Het beste is om investeringen in aandelen op de korte en lange termijn te combineren. Je kan dan op de korte termijn een leuk inkomen opbouwen met het verhandelen van aandelen en op de lange termijn zorg je voor vermogensgroei door het fysiek aanschaffen van een uitgebreide aandelenportefeuille. Op die manier heb je het beste van twee werelden!