Online investeren op de aandelenmarkt

Steeds meer mensen investeren online op de aandelenmarkt. Door de sterk dalende kosten, de vereenvoudigde software en de mogelijkheid om het beleggen geheel gratis uit te proberen is de vraag naar online investeringsmogelijkheden sterk toegenomen. In dit artikel bekijken we hoe je via het internet investeert op de aandelenmarkt.

Investeren voor de korte termijn

investeren aandelenmarktDe meest winstgevende methode waarmee je online kunt investeren in aandelen is beleggen op de korte termijn. Dit doe je doorgaans via een online broker alwaar het eenvoudig mogelijk is om posities op aandelen te openen en sluiten. De aandelenmarkt beweegt op een dag behoorlijk: de koers beweegt doorgaans zowel omlaag als omhoog.

Door op de korte termijn te investeren kan je profiteren van neerwaartse en opwaartse bewegingen: dit is natuurlijk een groot voordeel! Bij moderne brokers is het mogelijk om van koersdalingen te profiteren door short te gaan: je anticipeert dan op een daling van de koers en iedere euro dat de koers daalt wordt als winst bijgevoegd binnen je account.

Op de korte termijn kan je dus meer winst maken dan op de lange termijn, een rendement van tientallen procent op jaarbasis is dan ook niet langer onmogelijk!

Hoe werkt deze manier van investeren op de aandelenmarkt?

Deze manier van online investeren op de aandelenmarkt heet beleggen via derivaten of ook wel CFD’s. Dit zijn afgeleide producten van het daadwerkelijke effect. Stel; je hebt bijvoorbeeld het aandeel ING, je kunt dan besluiten om dit aandeel fysiek aan te schaffen. Het probleem met deze manier van beleggen is het feit dat je een behoorlijke commissie betaalt: hierdoor is het onmogelijk om op de korte termijn te profiteren van koerswijzigingen.

Met een CFD of contract for difference open je een positie op een aandeel zonder dat je het aandeel fysiek bezit. Dit klinkt wat vreemd; maar eigenlijk betekent dit dat alleen het verschil tussen de openingsprijs en de actuele prijs je winst of verlies bepaalt. Het mooie van deze manier van investeren op de aandelenmarkt is dat je geen commissies betaalt!

De makkelijkste manier: online!

De makkelijkste manier om direct aan de slag te gaan met deze manier van beleggen in aandelen is door een account aan te maken bij een gebruiksvriendelijke broker. Brokers verwelkomen steeds meer particulieren die staan te popelen om de mogelijkheden van online beleggen te ontdekken. Natuurlijk spelen deze bedrijven hier op in door de software zo eenvoudig mogelijk in te delen.

Wil je beleggen in aandelen ook uitproberen?
Klik dan hier & vergelijk de beste online brokers >>

Fysiek investeren in de aandelenmarkt

Het is natuurlijk ook mogelijk om een buy & hold strategie te hanteren; in dit geval kan je de aandelen gewoon fysiek kopen. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met wat onder andere pensioenfondsen doen; ze kopen de aandelen en wachten enkele jaren om vervolgens hun winst te pakken.

Een risico van deze strategie is het feit dat je de aandelen doorgaans niet snel online kan verkopen. Door de hoge commissie maak je alleen winsten op de langere termijn en hierdoor is deze manier van investeren in de aandelenmarkt een stuk minder aantrekkelijk.