Zelf beleggen in aandelen

Vroeger was je verplicht om voor een belegging in aandelen steevast een beroep te doen op een financieel expert die dan voor jou ging uitzoeken welke aandelen pasten in het vooropgestelde plaatje. Tegenwoordig is dat niet langer het geval en kan je in principe zonder probleem zelf beleggen in aandelen, maar hoe gaat dat nu precies in z'n werk?

Zelf beleggen in aandelen is mogelijk op twee verschillende manieren. Je opent een effectenrekening bij een financiële instelling waardoor je de mogelijkheid hebt om verschillende aandelen aan te kopen of je opent een account bij een online broker die handelt in CFD's. Je uiteindelijke keuze op dit vlak zal je uiteindelijk maken op basis van de termijn waar binnen je het geld beschikbaar kan stellen.

Welke aandelen zijn interessant?

Zelf beleggen in aandelen wil ook zeggen zelf het nodige onderzoek uitvoeren. Veel mensen denken dat een aandeel dat er op het eerste zicht goed uitziet het aankopen meteen meer dan waard is, maar dat is lang niet altijd het geval, in tegendeel. In realiteit is het belangrijk om bijvoorbeeld na te gaan hoe goed (of slecht) het aandeel in kwestie in het verleden heeft gepresteerd. Let wel, cijfers uit het verleden bieden nooit zekerheid voor de toekomst waardoor je ook de nodige aandacht dient te spenderen aan het toekomstpotentieel.

Het belang van een groot dividend

zelf beleggen aandelenVooraleer zelf te beleggen in bepaalde aandelen dien je, jezelf ook nog de vraag te stellen of een groot dividend voor jou van belang is of niet. Deze vraag is belangrijker dan je misschien op het eerste zicht denkt. Het uitkeren van een dividend zorgt er namelijk voor dat de koers na uitkering onder druk komt te staan waardoor een lagere notering haast altijd aan de orde is.

Aan de andere kant moet het ook gezegd worden dat een groot dividend een mooie extra bron van inkomsten oplevert. Als belegger is het in ieder geval steeds belangrijk om voor jezelf uit te maken hoe belangrijk dit dividend echt is. Heb je liever een potentieel waardevol aandeel met een veel hogere koers in de toekomst of geef je toch de voorkeur aan een aantrekkelijk jaarlijks dividend? Op basis van je antwoord op deze vragen zal uiteindelijk automatisch duidelijk worden welke van de verschillende aandelen op de markt voor jou het interessantst zijn.

Beleggen op lange of korte termijn?

Zelf beleggen in aandelen betekent zoals je reeds hebt kunnen lezen dus vooral ook zelf de nodige beslissingen maken. Een keuze die je ook steeds dient te maken heeft betrekking tot de looptijd van de belegging. Kies je er voor om een aandeel aan te kopen, dan speculeer je op een aanzienlijke stijging van de koers op lange termijn. Wil je gebruikmaken van CFD's waardoor je kan beleggen met een lager bedrag, maar nooit echt eigenaar wordt van de achterliggende aandelen, dan is dit het interessantst op korte termijn.

Mocht je onverhoopt nog twijfelen of zelf beleggen in aandelen door middel van CFD's iets voor jou is, dan kan het altijd interessant zijn om eens een gratis (demo) account aan te vragen bij de bekende en populaire online broker Plus500. Klik hier & open gratis een account >>