Wat is de beste beleggingsstrategie?

Het bepalen van een goede beleggingsstrategie is erg belangrijk wanneer je gaat beleggen. Niet iedere beleggingsstrategie past goed bij elk type belegger. In dit artikel bespreken we de beste beleggingsstrategieën, zodat je kunt bepalen welke manier van beleggen het beste bij je past.

Wat is de beste beleggingsstrategie?

Er is jammer genoeg geen heilige graal van beleggen: er bestaan verschillende belegging strategieën die allemaal hun eigen voordelen met zich meebrengen. Het is daarom vooral aan te raden om verschillende strategieën uit te proberen: op die manier ontdek je vanzelf met welke strategie je het hoogste rendement behaalt. In dit artikel bespreken we de populairste strategieën uitgebreid zodat je weet wat er zoal mogelijk is.

Wil je zelf nieuwe strategieën uitproberen? Dan is het aan te raden om dit met een gratis demo te doen. Op die manier verlies je geen geld wanneer de strategie toch niet goed blijkt te werken. Gebruik de onderstaande knop om direct de beste demo accounts met elkaar te vergelijken:

Strategie 1: waarde investeren of value investing

Waarde investeren op value investing is de strategie die ook door Warren Buffett wordt gehanteerd. Dat je een goed rendement kunt behalen met deze strategie heeft Warren Buffett wel bewezen: het lukte hem jaar na jaar om de S&P 500 te verslaan met een gemiddeld rendement van 20% op jaarbasis.

Het principe achter waarde investeren is het kopen van aandelen die ondergewaardeerd zijn. Beleggers die deze strategie gebruiken, geloven dat de aandeelprijzen niet direct de intrinsieke waarde van een bedrijf laten zien. Deze overtuiging is niet onrealistisch: de markt wordt bepaald door vraag en aanbod en mensen reageren lang niet altijd rationeel. Mensen kopen soms massaal aandelen die als een hype worden gezien en laten interessante maar saaiere bedrijven links liggen.

Deze beleggingsstrategie werkt alleen goed wanneer je veel geduld hebt. De strategie is dan ook echt gericht op de lange termijn: je koopt aandelen of een indexfonds en je houdt deze langer vast. Veel beleggers behalen matige resultaten met deze strategie doordat ze in paniek raken en hun aandelen verkopen. Dit is zonde; wanneer je de aandelen goed onderzoekt dan kan je een hoog rendement behalen met value investing.

beste beleggingstrategie

Doe je huiswerk

Wanneer je aan waarde investeren doet, is het erg belangrijk om je huiswerk goed te doen. Als waarde belegger moet je eigenlijk alle ruis uitschakelen: je legt de focus dan echt op het grote plaatje. De beslissingen die je neemt moeten gebaseerd zijn op trends die gericht zijn op tientallen jaren in de toekomst. Bedenk of een bepaalde industrie of sector nog groeimogelijkheden heeft in de toekomst en bestudeer de financiële gegevens van het bedrijf. Is het bedrijf momenteel ondergewaardeerd? Dan kan het interessant zijn om de aandelen te kopen.

Beleggers die investeren door de intrinsieke waarde van een aandeel te bekijken maken vaak gebruik van de prijs winstverhouding of P/E. Deze ratio geeft aan tegen hoe veel keer de winst het aandeel verhandeld wordt. Je kunt de ratio vervolgens vergelijken met de ratio’s van andere aandelen in dezelfde sectoren om te bepalen of het aandeel ondergewaardeerd is.

Volgens onderzoek levert deze manier van beleggen op de lange termijn bijna altijd meer rendement op. Alleen tijdens de grote depressie van 1929, de technologie aandelenbubbel in 1999 en de periode van 2004 tot 2014 was deze manier van beleggen niet de beste optie. Gelukkig zijn belegging strategieën flexibel: je kunt er dan ook altijd voor kiezen om te wisselen naar een andere manier van beleggen.

Wanneer je als belegger niet voldoende tijd hebt om te onderzoeken wat de beste waardeaandelen zijn, dan kan je dit ook uitbesteden door in een fonds te investeren. Bij DEGIRO kan je geheel zonder transactiekosten beleggen in ETF’s op de kernselectie. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Strategie 2: groei investeren of growth investing

Een andere populaire investeringsstrategie is growth investing. Beleggers die deze beleggingsstrategie toepassen zijn vaak op zoek naar de volgende grote uitvinding. Wanneer je succesvol wilt zijn met growth investing, moet je aandelen selecteren die nu nog niet goed presteren, maar wel veel potentie hebben. Een aandeel dat in het midden van de belangstelling staat werkt hier vaak goed voor.

Wanneer je bij de lancering bijvoorbeeld Apple-aandelen had gekocht, dan was je ondertussen behoorlijk rijk geworden. Een meer recenter voorbeeld is de enorme opmars van Tesla en Uber: ook deze aandelen zijn duidelijke voorbeelden van groeiaandelen, aangezien de winst momenteel ver achterblijft bij de aandelenkoers.

Is groei investeren hetzelfde als speculeren?

Growth investing is niet hetzelfde als speculeren: de focus bij groei investeren ligt nog steeds op de langere termijn. Wanneer je deze strategie toepast, is het belangrijk om ook de gezondheid van het aandeel en de groeipotentie te onderzoeken. Binnen de strategie koop je aandelen om ze langere tijd vast te houden. Toch is het als growth investor belangrijk om flexibeler te zijn: dit soort bedrijven zijn vaak niet erg stabiel, waardoor het belangrijk kan zijn om je aandelen tussendoor te verkopen.

Investeren in groeiaandelen heeft één groot nadeel: je bouwt er vaak geen inkomen mee op. Aangezien bedrijven in de groeifase nog weinig tot geen winst maken, keren ze doorgaans geen dividend uit. De focus ligt dan ook volledig op de groei van het bedrijf en de verwachting voor verdere toekomstige groei. Geruchten beïnvloeden de koers van groeiaandelen dan ook sterker.

Is growth investing winstgevend?

Over een langere periode lijkt waarde investeren winstgevender uit te pakken: dit betekent echter niet dat growth investing minder winstgevend is. In specifieke perioden kan growth investing bijvoorbeeld extra goed uitpakken.

Het is wanneer je deze strategie wilt toepassen, daarom extra belangrijk om scherp te blijven. Groeiaandelen dalen vaak sneller in waarde wanneer het slecht gaat met de economie. Bovendien is het belangrijk om jezelf af te vragen of het bedrijf wel voldoende innoverend is. De koers van het aandeel GoPro zakte bijvoorbeeld fors in nadat de koers bijna drie keer zoveel waard was geworden: het product was zeker waardevol, maar bleek makkelijk na te maken.

Wanneer je groeiaandelen wilt kopen, is het belangrijk om dit bij een broker te doen waar je geen hoge transactiekosten betaalt. Op die manier voorkom je dat een groot deel van je winst verloren gaat doordat je hoge commissies betaalt. Bij eToro betaal je geen commissies over aandelen, waardoor je winstgevendheid hoger uitvalt. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij eToro:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.

 

Strategie 3: Dollar-Cost Averaging

Zelf ben ik een groot fan van een beleggingsfonds waar dollar-cost averaging een belangrijke rol speelt. Dollar-cost averaging is eigenlijk niet een losstaande beleggingsstrategie: je kunt deze strategie prima toepassen in combinatie met de andere strategieën in dit artikel.

Het principe achter dollar-cost averaging is dat het erg lastig is om de markt te voorspellen. Je weet vaak niet of de markt zich op een hoogtepunt of dieptepunt bevindt. Zelfs wanneer er een nieuwe top is neergezet, kan de koers nog jaren doorstijgen. Tegelijkertijd kunnen de financiële markten morgen instorten. Dollar-Cost Averaging biedt een oplossing voor deze onzekerheid.

Gespreid beleggen

Wanneer je deze strategie toepast, hoef je je geen zorgen meer te maken over timing. Voor veel beleggers is het verleidelijk om de markt te proberen timen. Het is in veel gevallen echter slimmer om gespreid in te stappen, en dit is wat je bij een DCA-strategie doet.

Je besluit dan bijvoorbeeld om maandelijks een bepaald bedrag te investeren. Je kan er dan voor kiezen om dit bedrag maandelijks te investeren in een beleggingsfonds of je kunt ook een setje aandelen iedere maand aanschaffen. Door deze strategie toe te passen voorkom je dat je een groot bedrag investeert op het verkeerde moment. Het is aan te raden om van tevoren je financiële situatie goed door te nemen zodat je een duidelijk overzicht hebt van de bedragen die je periodiek kunt investeren.

Werkt dollar-cost averaging beter?

Uit onderzoek blijkt dat dollar-cost averaging niet per definitie beter werkt. Wanneer je investeringen echt goed weet te timen, dan kan je daar vaak meer winst mee behalen. Je zou dan meer aandelen moeten kopen wanneer de markt het minder goed doet en aandelen moeten verkopen wanneer de markt het juist erg goed doet.

Het probleem is dat onze emoties vaak in de weg staan: zeker voor beginnende beleggers kan het soms lastig zijn om je eigen vooroordelen te negeren. Door de dollar-cost averaging strategie toe te passen voorkom je bovendien een hoop stress: je zult nooit meer het gevoel hebben dat je beleggingen verkeerd getimed zijn, aangezien je een systeem volgt dat je zelf hebt opgezet.

Verdere spreiding

Wanneer je de risico’s van je beleggingen zoveel mogelijk wilt beperken, moet je er op letten dat je beleggingen voldoende gespreid worden. Door dollar-cost averaging toe te passen, zorg je er al voor dat je op verschillende momenten instapt en dat het risico van tijd afneemt.

Je kunt je risico’s nog meer beperken door je beleggingen te spreiden over verschillende regio’s en sectoren. Op die manier kan je verliezen in de ene regio of sector opvangen door successen in de andere regio of sector. Houd er wel rekening mee dat risicospreiding ook de kans op enorme winsten doet afnemen.

Strategie 4: momentum investeren of momentum investing

Momentum investeren volgt het motto: de trend is je beste vriend. Wanneer je de momentum investing strategie toepast, dan koop je aandelen wanneer deze zich in een stijgende trend bevinden. Wanneer de koers juist vooral daalt, zoeken ze vaak naar shorting kansen. Wanneer je een short positie opent, behaal je juist een positief resultaat wanneer de aandelenkoers daalt. Om succesvol te profiteren van momentum investing is vrij actieve handel vereist.

Dit is direct een groot nadeel van de momentum investing strategie: wanneer je vaak aandelen moet kopen & verkopen dan betaal je daar iedere keer weer transactiekosten over. Volgens deze wetenschappelijke paper werkt momentum beleggen vooral goed wanneer er maandelijks wordt gekocht & verkocht. Je moet met deze manier van beleggen dus echt een goede balans vinden en niet te vaak posities willen openen. Het is bij momentum investeringen vanzelfsprekend extra belangrijk om een broker te kiezen met lage transactiekosten.

Shorting

Short posities innemen kan een belangrijk onderdeel zijn van een momentum beleggingsstrategie. Dit is echter niet zonder risico: je risico is in theorie immers onbeperkt. Een aandeel kan nooit verder dalen dan naar 0, terwijl de koers van een aandeel vele keren over de kop kan gaan. Wanneer je short selling op onverantwoordelijke wijze toepast, dan kan je verlies snel toenemen.

Met momentum beleggen kan je, wanneer je voldoende ervaring hebt en veel oefent, betere resultaten behalen. Het is echter belangrijk om de risico’s van short posities mee te wegen. Momentum beleggen is dan ook alleen geschikt voor de wat ervaren belegging.

Strategie 5: actief speculeren op de markt

Wanneer je beleggen als activiteit ook erg leuk vindt, kan je ervoor kiezen om actief te speculeren op de markt. Actieve speculatie kan erg winstgevend zijn, maar de nadruk ligt dan wel op kan.

Beleggers die speculeren, openen posities op de erg korte termijn. Je probeert dan te profiteren van volatiliteit op de markt die ontstaat door geruchten of een nieuwsbericht. Wanneer een bedrijf de jaarcijfers publiceert, dan kan je daar een positie op openen. Wanneer de cijfers meevallen dan zie je dat de koers van het aandeel stijgt en wanneer de cijfers tegenvallen dan daalt de koers.

Wanneer je als actieve handelaar je risico’s goed managet dan kan je zelfs wanneer je in minder dan de helft van de gevallen de goede beslissing neemt, een positief resultaat behalen. Je hebt voor deze manier van beleggen wel stalen zenuwen nodig en voldoende tijd & kennis. Wil je meer leren over speculeren? Lees dan onze uitgebreide handleiding over speculeren op de aandelenmarkt:

Strategie 6: investeren voor een inkomen

De meeste beleggingsstrategieën die we hebben besproken leggen de nadruk op het behalen van koerswinst. Je selecteert dan aandelen waarvan je verwacht dat de koers in de toekomst gaat stijgen en koopt deze. Niet alle beleggers zijn op zoek naar koerswinst: er zijn ook veel beleggers die beleggen om een inkomen op te bouwen.

Wanneer je een inkomen wilt opbouwen met aandelen, dan moet je op zoek gaan naar aandelen die een hoog dividend uitkeren. Aandelen die een hoog dividend uitkeren zijn vaak aandelen van de meer stabiele bedrijven met een beperkte groei. Er bestaan ook speciale ETF’s die zich focussen op aandelen met een hoog dividend.

Zelfs wanneer je volledig voor een inkomen investeert, is het nog aan te raden om de koers in de gaten te houden. Je hebt weinig aan een dividend van vijf procent wanneer de aandelenkoers elk jaar tien procent daalt. Onderzoek daarom of de aandelenkoers van het bedrijf redelijk stabiel is. Door gespreid in te stappen, voorkom je bovendien dat je net op de top al je geld investeert.

Strategie 7: sociaal verantwoordelijk investeren

Heb je bepaalde idealen en vind je het belangrijk dat die worden opgenomen in je beleggingsstrategie? Dan kan je actief op zoek gaan naar sociaal verantwoordelijke beleggingen. Bedrijven die sociaal verantwoordelijk ondernemen houden rekening met de invloed die hun bedrijfsvoering heeft op andere stakeholders.

Het is belangrijk om voor jezelf te bedenken wat je als sociaal verantwoordelijk ziet. Het concept sociaal verantwoordelijk is namelijk erg subjectief en niet iedereen heeft hier hetzelfde idee bij. Sociaal verantwoordelijk beleggen kan overigens een goede strategie zijn, aangezien op een bewuste manier investeren steeds populairder wordt. Wanneer meer mensen alleen beleggen in aandelen die goed zijn voor de omgeving, dan kan dit een boost geven aan dit type bedrijf.

Strategie 8: small cap investeren & penny stocks

Een andere beleggingsstrategie is het investeren in kleine bedragen. Onder small cap bedrijven vallen bedrijven met een marktkapitalisatie tussen de 300 miljoen en 2 miljard dollar. Deze aandelen kunnen extra aantrekkelijk zijn, aangezien de vaak minder opvallen. Hierdoor kunnen aandelen van kleinere bedrijven soms flink ondergewaardeerd worden. Bovendien bestaat er de kans dat ze tegen een mooie premie worden opgekocht door een concurrent.

Beleggers die het niet erg vinden om grotere risico’s te nemen, kunnen er ook voor kiezen om te investeren in pennystocks. Pennystocks zijn aandelen die letterlijk een paar cent waard zijn. Een voordeel van investeringen in dit soort aandelen is dat je al snel een fors rendement kunt behalen: wanneer de koers bijvoorbeeld van een cent naar twee cent stijgt dan behaal je direct een rendement van 100%. Toch moet je ook oppassen met dit soort bedrijven, aangezien de kans dat ze failliet gaan waardoor je je volledige inleg verliest ook een stuk groter is.

Strategie 9: tegengestelde investering of contrarian investment

Beleggers die de contrarian investmentstrategie toepassen kunnen daar een hoog rendement mee behalen. Een nadeel van deze beleggingsmethode, is dat je deze strategie alleen kunt toepassen wanneer de economie slecht presteert en de aandelen dalen. Wanneer je de contrarian investment strategie toepast, koop je namelijk aandelen op in sterke bedrijven die (hopelijk tijdelijk) flink in waarde dalen.

Deze strategie werkt goed doordat veel mensen in paniek raken wanneer de aandelenbeurzen crashen. Alhoewel bedrijven misschien nadelige gevolgen ondervinden aan de crisis, zijn de effecten voor sterke ondernemingen vaak tijdelijk. In sommige gevallen kan een crisis zelfs gunstig uitpakken voor een sterk bedrijf: wanneer andere bedrijven omvallen neemt de concurrentie bijvoorbeeld af.

Wanneer je deze strategie toepast, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het selecteren van de juiste aandelen. Het bedrijf moet winstgevend zijn wanneer de economie goed presteert: wanneer dit niet het geval is loopt je strategie in de soep en verlies je ook op de lange termijn geld.

Strategie 10: schapen of geen strategie

Het merendeel van de nieuwe & beginnende belegger hanteert helemaal geen strategie. Deze groep noemen we ook wel de groep schapen. Dit zijn vaak de beleggers die net voordat de aandelenkoers instort enorm veel aandelen kopen. Ze hebben te laat door dat er iets positiefs gebeurt en verliezen geld doordat ze de aandelen kopen wanneer iedereen zijn winst al aan het nemen is.

Als er één les is die ik je wil meegegeven in dit artikel dan is het dat je geen schaap moet zijn. Iedere belegger heeft een strategie nodig. Gelukkig hoeft een beleggingsstrategie helemaal niet ingewikkeld te zijn! In de rest van het artikel bespreken we in het kort hoe je zelf een goede strategie kunt samenstellen.

schapen strategie

Een beleggingsstrategie samenstellen

Nu je weet welke belegging strategieën er zoal bestaan, kan je je eigen strategie samenstellen. Een strategie moet altijd passen bij je persoonlijke situatie. Wanneer je bijvoorbeeld weinig tijd hebt, moet je niet kiezen voor actieve speculatie. Kies daarom eerst een duidelijke basissmaak en pas de randvoorwaarden van de strategie vervolgens aan je persoonlijke voorkeuren aan.

Een goede eerste stap voor het samenstellen van je beleggingsstrategie is het opschrijven van je doel. Bedenk welk bedrag je wilt verdienen met je investering en bepaal hoe lang je daarvoor de tijd hebt. Past een korte of een lange termijn strategie beter bij je?

Bepaal vervolgens met welk initieel bedrag je begint met beleggen en bereken hoeveel extra geld je periodiek kunt investeren. Door je financiële situatie duidelijk op papier te zetten, voorkom je dat je in de problemen komt doordat je met geld belegt dat je eigenlijk niet kunt missen.

Stel vervolgens duidelijke regels op voor je strategie. Wanneer koop je een aandeel en wanneer verkoop je een aandeel? Duidelijke regels zijn belangrijk en voorkomen dat je emotionele beslissingen neemt die je winstgevendheid waarschijnlijk niet ten goede komen.

Het is belangrijk om zowel je beleggingen als je strategie regelmatig te evalueren. Een goede belegger is een flexibele belegger: door altijd kritisch te blijven op je eigen vaardigheden, voorkom je dat je onnodig veel geld verliest met je beleggingen.

In theorie kan elke beleggingsstrategie werken: in de praktijk zijn sommige strategieën beter voor je geschikt dan anderen.

investeren strategie

Korte versus lange termijn

Je hebt nu een duidelijk overzicht gezien van de verschillende belegging strategieën. Je kunt de strategieën ook opdelen in strategieën voor de korte en de lange termijn.

Beleggingsstrategie op de korte termijn

Op de korte termijn zul je een andere beleggingsstrategie moeten hanteren dan op de lange termijn. Op de erg korte termijn doe je eerder aan speculatie: je probeert dan de koers op de korte termijn te voorspellen. Je kunt hier vervolgens op inspelen en je kunt dan een beleggingspositie openen om die enkele dagen later weer te sluiten.

Je kunt op de korte termijn beleggen door een CFD-beleggingsstrategie te gebruiken. CFD’s zijn contracten op effecten en maken het mogelijk om ook op de (erg) korte termijn te profiteren van koersschommelingen. Bij het bepalen van een korte termijn strategie is het volgende in ieder geval van belang:

  • Wanneer stap je in en waarom? Maak een duidelijke analyse.
  • Gebruik een stop loss om te voorkomen dat je teveel verliest op één positie.
  • Maak gebruik van orders om het doen van aankopen te automatiseren.

Op de korte termijn is de focus van een beleggingsstrategie veel anders; je bent dan doorgaans op zoek naar een snelle winst. De fundamentele aspecten of de onderliggende cijfers zijn dan veel minder belangrijk. Bij deze vorm van beleggen ligt de nadruk vaak op de zaken die op de korte termijn opvallen; denk hierbij bijvoorbeeld aan speculatie op basis van het nieuws of het analyseren van patronen op een grafiek.

Wil je leren hoe je op de korte termijn kunt handelen? Lees dan onze beleggen tutorial voor meer informatie:

Beleggingsstrategie op de lange termijn

Wanneer je van plan bent om fysiek aandelen te kopen is een lange termijn strategie eerder van toepassing. Denk hierbij aan de beleggingsstrategie van Warren Buffett; het aankopen van ondergewaardeerde aandelen om deze vervolgens gedurende langere tijd vast te houden. Pas zodra de aandelen genoeg in waarde zijn toegenomen verkoop je ze weer.

Ook als je op de lange termijn belegt, zijn er allerlei strategieën te bedenken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de manier waarop je aandelen selecteert of de manier waarop je je geld verdeeld over aandelen en minder risicovolle obligaties.

Hoe bepaal je de beste beleggingsstrategie?

De beste beleggingsstrategie vertaald zich vaak vanuit je persoonlijkheid. Mensen die risico’s erg graag uit de weg gaan kunnen wellicht beter voor fysieke beleggingen op de lange termijn gaan. Wanneer je hoge risico’s niet erg vindt kan je in meer risicovolle beleggingsproducten beleggen zoals bijvoorbeeld CFD’s.

Bedenk daarom voor jezelf hoeveel risico je wilt lopen met je strategie. Er is namelijk geen eenzijdige strategie; een strategie is uiteindelijk geheel persoonlijk. Om een passende strategie te vinden is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van je eigen risicoprofiel.

Je eigen strategie samenstellen

Wanneer je weet hoeveel risico je wilt nemen kan je je eigen strategie samenstellen. Dit kan je doen door gedisciplineerd bepaalde regels vast te stellen. Bedenk voor jezelf wanneer je bepaalde aandelen koopt of verkoopt en houd je vervolgens aan die regels.

Het is daarbij belangrijk om veel te oefenen en te experimenteren. Op die manier kan je je strategie perfectioneren voordat je met echt geld begint te beleggen. Met een demo account kan je goed experimenteren en ontdekken welke strategie goed bij je past. Open daarom eerst een demo bij een broker!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *