Wat is beleggen in fondsen?

Veel mensen die er aan denken om te beleggen vrezen dat ze hiervoor onvoldoende kennis en ervaring voor handen hebben. Zelfs voor mensen die reeds over de nodige ervaring beschikken brengt beleggen veelal enkele niet onaanzienlijke risico's met zich mee die niet altijd ingedekt kunnen worden.

Het spreekt voor zich dat je door te beleggen kans maakt op het verkrijgen van een groot rendement, maar het is eveneens mogelijk dat het fout gaat. Op deze manier kan het dan ook gebeuren dat je geïnvesteerde kapitaal verloren gaat. Per definitie zijn beleggingsfondsen vaak minder volatiel dan losse aandelen, maar toch zijn er ook hier de nodige risico's aan verbonden. Denk er dan ook altijd goed over na en doe het nodige onderzoek vooraleer te beleggen in fondsen.

Winst behalen met een fonds

Een goed voorbeeld van een partij waarbij je automatisch kunt beleggen is ZuluTrade. ZuluTrade is een bedrijf alwaar het mogelijk is om professionele beleggers te volgen. De website houdt automatisch bij welke partijen de beste resultaten behalen; hierdoor is het eenvoudig mogelijk om je winst te maximaliseren.

Door de juiste beleggers te volgen kan je al snel een rendement behalen van tientallen procenten op jaarbasis. Probeer de mogelijkheden van ZuluTrade zonder risico uit, open een gratis demo account >>

fondsen

Gespreid instappen in fondsen

Eén van de belangrijkste voordelen die zijn verbonden aan fondsen gaat schuil in het feit dat er sprake is van een natuurlijke spreiding. Dat is vooral een belangrijke extra troef voor beginnende beleggers. Zij beschikken namelijk vaak over te weinig kennis en ervaring om zelf doelgericht investeringen uit te voeren.

Door een belegging te doen in een beleggingsfonds geniet je altijd van de kennis en kunde van de fondsbeheerders. Op deze manier kan je er te allen tijde zeker van zijn dat je op veilige wijze belegt en dat ook nog eens niet in één product, maar wel in verschillende. Hierdoor wordt het risico verlaagd en worden er eveneens mogelijkheden aangeboden voor de beginnende belegger.

Een extra interessant kenmerk van een beleggingsfonds gaat schuil in het feit dat je de mogelijkheid hebt om gespreid in te stappen. Veel mensen willen een bepaald stukje van hun kapitaal beleggen, maar willen graag verspreid over een bepaalde periode instappen. Dat is perfect mogelijk met fondsen. Diverse partijen bieden je als belegger de mogelijkheid om iedere maand een vast bedrag in een fonds naar keuze te beleggen. Zo beschik je steeds over de maximaal mogelijke spreiding waardoor de kans op een aantrekkelijk rendement alleen maar groter wordt.

Hoe beleggen in fondsen?

Een belegging doen in beleggingsfondsen kan op verschillende manieren. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om hiervoor een beroep te doen op een online broker, maar het is eveneens mogelijk om gebruik te maken van de diensten van een bank. Wanneer de bank je de mogelijkheid biedt om een effectenrekening te openen kan je hier de nodige gelden op storten waarmee je vervolgens een investering kan doen in beleggingsfondsen. Je dient er wel rekening mee te houden dat er voor een dergelijke belegging kosten in rekening worden gebracht. Deze kosten kunnen afhankelijk zijn van de partij in kwestie waardoor het uitvoeren van een vergelijking altijd een goed idee is.

Geen specifieke kennis noodzakelijk

Wanneer je er voor kiest om te beleggen in individuele aandelen of obligaties dien je er rekening mee te houden dat je financiële verslagen dient te kunnen interpreteren. Bovendien is ook het berekenen van een duration eigenlijk een must. Deze kennis is niet noodzakelijk wanneer je een investering doet in een beleggingsfonds. Het spreekt voor zich dat je wel een bepaald beeld moet hebben van hoe aandelen- en obligatiemarkten werken, maar de fondsmanager wordt betaald om de best mogelijke effecten te selecteren. Hier heb je dan ook als belegger geen omkijken naar.

Beleggen in fondsen of niet?

Voor veel beleggers klinkt het principe evenals de werking van fondsen als muziek in de oren. De eenvoud waarmee fondsen aangekocht en verkocht kunnen worden zorgt er evenwel voor dat de risico's soms uit het oog verloren worden. Hoe interessant beleggingsfondsen op het eerste zicht ook mogen lijken, het is steeds belangrijk om er rekening mee te houden dat er ook risico's aan verbonden zijn. Voor beleggingen in fondsen gelden dan ook dezelfde waarschuwingen als bij het uitvoeren van een belegging in individuele aandelen of obligaties.