Wat is het gemiddelde rendement van een belegging?

Vooral veel beginnende beleggers stellen zich steevast de vraag wat ze nu precies van hun belegging mogen verwachten. De vraag wat nu precies het gemiddelde rendement van een belegging is wordt dan ook iedere dag opnieuw gesteld terwijl er eigenlijk geen sluitend antwoord op kan worden gegeven.

Het gemiddelde rendement van een belegging is namelijk afhankelijk van het type beleggingsproduct, maar ook van het moment van instappen. Uiteraard kan je er voor kiezen om koersen uit het verleden te analyseren en deze te gebruiken als maatstaf voor de toekomst, maar garanties zijn er nooit.

Historische cijfers geen maatstaf voor de toekomst

gemiddelde rendementOp deze laatste zin van de inleiding willen we graag nog even uitvoerig ingaan. Veel beleggers gaan er namelijk zomaar vanuit dat het gemiddelde rendement van een belegging uit het verleden een goede indicatie is voor het toekomstpotentieel waar het beleggingsproduct over beschikt. Op het eerste zicht lijkt dit niet meer dan logisch, maar in de praktijk is het toch vaak even anders.

Wie zegt er bijvoorbeeld dat de belegging haar beste tijd niet heeft gehad? Of misschien zullen de rendementen in de toekomst wel juist veel hoger gaan liggen dan in het verleden. Goed het toekomstpotentieel van een belegging onderzoeken is dan ook het eerste wat je als belegger dient te doen.

Gemiddeld rendement in je beleggingssoftware

Indien je er voor hebt gekozen om je beleggingen zelf online te regelen zal je bij een broker als Plus 500 bijvoorbeeld steeds gebruik kunnen maken van uitermate gebruiksvriendelijke beleggingssoftware. Deze software zorgt er niet alleen voor dat je realtime beleggingen kunt uitvoeren, daarnaast biedt ze je ook een ruime waaier aan informatie die van onschatbare waarde kan zijn voor je beleggingsportefeuille.

Door de koersen van de belegging over een bepaalde periode te evalueren is het steeds mogelijk om een goede indicatie te krijgen van het rendement waar je min of meer op kan mikken. Zoals eerder reeds verschillende keren aangegeven kan dit een indicatie geven, maar zekerheid is er dus nooit.

Rekening houden met de marktomstandigheden

Om het gemiddelde rendement van een belegging te achterhalen dien je met verschillende factoren rekening te houden. In eerste instantie zijn er de marktomstandigheden. Hoe waren de marktomstandigheden in de periode waarin je de berekening hebt uitgevoerd? Waren ze gunstig of bevond de markt zich net in een dip? Wanneer een goed rendement wordt geboekt in mindere marktomstandigheden wijst dat op een sterk en stabiel aandeel, ook in moeilijke omstandigheden. Was er sprake van een aantrekkende markt, dan kan het zomaar gebeuren dat jij bij een nieuwe belegging te maken krijgt met een aanzienlijk lager rendement.

Je kan er voor zorgen dat het gemiddelde rendement van je belegging zo hoog mogelijk wordt gehouden door periodiek in te stappen. Dit is helaas alleen maar mogelijk bij beleggingen op lange termijn. Wanneer je er voor kiest om een online belegging in CFD's te doen bij een broker als Plus 500, dan is het uitkiezen van een goed instapmoment van cruciaal belang. Door op dit vlak de juiste keuze te maken zal je in ieder geval steeds kunnen rekenen op een zeer aantrekkelijk rendement.

Klik hier om beleggen uit te proberen met een demo >>