Moet ik beleggen of juist sparen?

Het is een vraag die veel beginners zich vaak stellen, moet ik beleggen of juist sparen? Het antwoord op deze vraag is er één die we niet zomaar kunnen geven zonder meer informatie. Iedere persoon is namelijk anders. Daar waar de één met zijn of haar gespaarde kapitaal een zeker risico wil lopen voor een hoger rendement geldt dat lang niet voor iedereen, in tegendeel.

De vraag moet ik beleggen of juist sparen is er dus één die een beetje subjectief is. Aan de hand van de informatie in dit artikel proberen we je toch een zo sluitend mogelijk antwoord te bieden!

In het kort: beleggen versus sparen

  • Beleggen levert meer geld op wanneer je het goed uitvoert.
  • Sparen geeft een groter gevoel van veiligheid.

Probeer beleggen risicovrij uit met een broker >>

Wanneer beleggen?

sparen of beleggenLaat ons in eerste instantie eens gaan kijken naar de situatie waarin je er goed aan doet om te beleggen. Allereerst moeten we steeds rekening houden met de marktomstandigheden. Vandaag de dag heeft de spaarrente bijvoorbeeld een historisch dieptepunt bereikt. Dit drijft steeds meer mensen in de richting van beleggen. Ze zien een hoger rendement en worden daar al snel door overtuigd. Het moet evenwel gezegd dat er een zeer groot verschil bestaat tussen sparen en beleggen.

Zeggen dat sparen zonder risico is, is in principe niet langer het geval. We hebben namelijk gezien dat wanneer banken in financiële moeilijkheden komen dit een negatief gevolg kan hebben voor de spaarders. Toch moet het gezegd dat voor de klassieke huisman een spaarrekening nog steeds veel veiliger is dan beleggen.

Anderzijds moet het ook gezegd dat je beleggen (min of meer) zo risicovol maakt als je zelf wil. Er zijn bijvoorbeeld een aantal ongeschreven regels waar je rekening mee dient te houden. In eerste instantie is het bijvoorbeeld geen goed idee om te beleggen in iets dat je niet kent. Dit geldt zowel voor beleggingsproduct in kwestie als het achterliggende goed. Beleg met andere woorden alleen in producten die je daadwerkelijk begrijpt en in sectoren waar je een goed gevoel bij hebt. Bovendien is het opvolgen van het nieuws en het maken van je huiswerk altijd een belangrijke, extra troef.

De vraag of je moet beleggen met het kapitaal dat je opzij hebt staan is ook afhankelijk van het risico dat je wenst te lopen. Is een uitzicht op een hoger rendement voor jou bijvoorbeeld belangrijker dan de zekerheid dat je, je kapitaal niet verliest of is het omgekeerde het geval? Bovendien geldt voor een belegging op lange termijn eveneens dat je niet zomaar je geld terug kan opvragen. Ook hier dien je dan ook steeds rekening mee te houden.

Wanneer sparen?

Wanneer je moet beleggen mag inmiddels duidelijk zijn, maar wanneer doe je er nu precies goed aan om te sparen? Zeer eenvoudig. Het wordt aangeraden om te sparen en niet te beleggen wanneer:

  • Je altijd (een deel) van je kapitaal wil kunnen opvragen.
  • Je niet het risico wil lopen om je geld kwijt te spelen.
  • Je voldoende neemt met een relatief lage opbrengst die soms onder de inflatie duikt.

Voor veel mensen draait sparen tegenwoordig niet langer om grote rendementen te boeken (dat is in de gegeven marktomstandigheden ook niet langer mogelijk). Voor velen is het beschikken over een goed gevulde spaarrekening dan ook vooral een vorm van zekerheid. Het is uiteraard onduidelijk wat de toekomst nog allemaal zal brengen daar willen mensen zich tegen indekken. Door middel van een goed gevulde spaarrekening denkt men dat een onverwachte situatie op financieel vlak niet meteen een grote impact zal hebben.

Indien je er voor kiest om geld te sparen op een spaarrekening doe je er ook altijd goed aan om even de verschillende spaarrekeningen op de markt te vergelijken. De rentes willen, afhankelijk van de bank namelijk nog wel eens behoorlijk uiteenlopend zijn. Alleen door een goede vergelijking uit te voeren kan je er dan ook zeker van zijn dat je spaargeld toch een zo hoog mogelijk rendement oplevert.