Passief beleggen: eenvoudiger niet mogelijk!

Wanneer je er als belegger voor hebt gekozen om een online investering te doen zijn er verschillende zaken waar je rekening mee dient te houden. Beleggen bij een online broker als Plus 500 wordt dan ook niet voor niets actief beleggen genoemd. Deze vorm van beleggen vereist dan ook een constante aandacht die niet iedereen zomaar kan geven. Wil je iets geruster slapen als je eens een dag niet je belegging hebt opgevolgd en mik je vooral op een gunstig rendement op lange termijn? In dat geval is passief beleggen beslist iets voor jou!

Passief beleggen op lange termijn

passief beleggenHet verschil tussen actief en passief beleggen valt eigenlijk zeer eenvoudig uit te leggen. Actieve beleggers kiezen steeds voor een investering die op korte termijn een bepaald rendement dient op te brengen terwijl passieve beleggers vooral speculeren op de lange termijn. Zij kiezen er afhankelijk van de marktomstandigheden voor om een belegging te doen in obligaties, aandelen of andere beleggingsproducten afhankelijk van het actuele koersgedrag.

Actieve beleggers worden ook vaak de optimisten van de beleggerswereld genoemd. Dit heeft alles te maken met het feit dat deze beleggers geloven dat de markt verslagen kan worden, iets wat door passieve beleggers vaak wordt afgedaan als onzin. Dit zorgt er voor dat actieve beleggers een hoger rendement in het vooruitzicht stellen, maar ook meer risico's lopen. Passieve beleggers beleggen hun kapitaal op veel langere termijn waardoor eventuele negatieve trends opnieuw gecompenseerd kunnen worden en dat zonder dat je er als belegger iedere dag mee bezig moet zijn.

Lagere kosten maken passief beleggen extra interessant

Wanneer we actief en passief beleggen met elkaar gaan vergelijken stellen we enkele niet onbelangrijke verschillen vast die in het bijzonder betrekking hebben tot de kosten die een belegging met zich mee kan brengen. Bij passief beleggen is er sprake van veel minder transacties wat resulteert in minder kosten.

Beleggers die er voor kiezen om een bepaalde investering te doen zien dus niet meteen een aanzienlijk percentage van hun bedrag in rook opgaan zoals dat bij een actieve belegging wel het geval kan zijn. Dit maakt passief beleggen uitstekend geschikt voor beginners.

Periodiek instappen om risico's te spreiden

Omdat passief beleggen vooral betrekking heeft op de lange termijn wordt het mogelijk gemaakt om periodiek in te stappen. Periodiek instappen in een belegging brengt twee zeer belangrijke voordelen met zich mee, namelijk:

  1. Er wordt meteen een natuurlijke spreiding ingebouwd in je belegging. Wanneer je één keer een groot bedrag investeert en je dat op het verkeerde moment doet is de kans dat je belegging ook echt winstgevend wordt vrijwel nihil. Door periodiek in te stappen zal je nooit alle investeringen doen op een slecht moment waardoor het ene mindere instapmoment probleemloos kan worden opgevangen door de investering die je bijvoorbeeld in de daarop volgende maand doet.
  2. Door periodiek in te stappen dien je niet meteen een groot budget voor handen te hebben. Er zijn genoeg mensen die iedere maand slechts bijvoorbeeld honderd euro beleggen. Periodiek instappen bij een passieve belegging zorgt er dus niet alleen voor dat de risico's kleiner worden, bovendien is het ook bijzonder toegankelijk