Hoe kan ik beleggen in vastgoed?

Vastgoed wordt door het merendeel van de grote beleggers gezien als één van de interessantste mogelijkheden om in te beleggen. Het klopt inderdaad dat vastgoed altijd haar intrinsieke waarde zal blijven behouden, althans onder normale omstandigheden. Bovendien is het zo dat de evolutie van de vastgoedprijs vaak zeer gunstig te noemen is.

Zelfs wanneer andere beleggingsproducten onderuit gaan is het niet ondenkbaar dat je investering in vastgoed nog een zeer aantrekkelijk rendement weet te genereren. Veel beleggers vrezen evenwel dat beleggen in vastgoed uitsluitend mogelijk is voor mensen die een zeer groot kapitaal voor handen hebben. We kunnen je evenwel geruststellen, dat is niet het geval. In dit artikel vertellen we je dan ook graag hoe eigenlijk iedere belegger moeiteloos kan beleggen in vastgoed.

Direct beleggen in vastgoed

vastgoed beleggenWe onderscheiden op vlak van beleggen in vastgoed verschillende mogelijkheden. We hebben het hierbij over direct en indirect beleggen. Direct beleggen is uitsluitend voorbehouden voor die beleggers die reeds een behoorlijk kapitaal hebben weten te verzamelen. Het betreft hier namelijk een directe investering in grote vastgoedprojecten of de aankoop van bijvoorbeeld een opbrengsteigendom.

Aan direct beleggen in vastgoed zijn een aantal zeer interessante voordelen verbonden. Zo is er misschien een hoger risico, maar dat vertaalt zich eveneens in een hoger rendement. Bovendien wordt je door direct te beleggen in vastgoed (mede) eigenaar van het vastgoed in kwestie wat er voor zorgt dat je min of meer de eigen koers kan bepalen. Wanneer je direct wil beleggen in vastgoed is het evenwel ook belangrijk om er rekening mee te houden dat er hier eveneens enkele risico's aan verbonden zijn, namelijk:

  • De risico's van direct beleggen in vastgoed zijn hoger in vergelijking met indirect beleggen.
  • Je dient te beschikken over een niet onaanzienlijk vermogen om een dergelijke belegging te kunnen doen.
  • Spreiding bij een enkelvoudige, direct belegging in vastgoed is er uiteraard niet.
  • Je dient zelf in te staan voor de management- en beheertaken.
  • Er is toch een niet onaanzienlijke kennis en deskundigheid vereist om het rendement zo optimaal mogelijk te houden.

Naast bovenstaande heeft de indirecte vastgoedmarkt in het verleden bewezen flexibeler te zijn in vergelijking met de directe vastgoedmarkt. Dit zorgt er voor dat ze zich eenvoudiger aanpast aan de actuele marktomstandigheden wat eveneens kan zorgen voor een sneller rendement. Kiezen voor een belegging in de directe vastgoedmarkt biedt dan evenwel terug meer zekerheid op middellange tot lange termijn.

Indirect beleggen in vastgoed

Vooral beleggers die slechts over een beperkt kapitaal beschikken zullen er niet snel aan denken om een directe belegging in vastgoed te doen. Zij zullen dan graag willen opteren voor een indirecte belegging in deze boeiende markt. Ook deze vorm van beleggen brengt enkele niet onaanzienlijke voordelen met zich mee die eigenlijk voor alle beleggers van toepassing zijn. Kiezen voor een indirecte belegging in vastgoed zorgt er namelijk voor dat:

  • Er geen deskundigheid is vereist. Beleggen in vastgoedfondsen zorgt er immers voor dat je eigenlijk mee profiteert van de kennis van de fondsbeheerders.
  • Vastgoedfondsen maken het mogelijk om het risico structureel te spreiden.
  • In- en uitstappen kan bijzonder eenvoudig naargelang de marktontwikkelingen.

Spreiding is bij iedere belegging van zeer groot belang. Het spreekt voor zich dat dit ook geldt voor vastgoed. Door middel van een indirecte belegging in vastgoedfondsen kan een spreiding worden voorzien op tal van uiteenlopende vlakken. Denk hierbij niet alleen aan de geografische locaties waar het vastgoed zich bevindt, maar sta ook even stil bij met name het soort vastgoed.

Op dit vlak onderscheiden we bijvoorbeeld winkels, huizen en appartementen. Hoe dan ook, wil je beleggen in de constructieve markt van vastgoed met een relatief beperkt budget en met een gunstige spreiding van de risico's? In dat geval is kiezen voor een indirecte belegging in met name vastgoedfondsen een interessante mogelijkheid.