Veilig beleggen, wat is een veilige belegging?

We hoeven je ongetwijfeld niet meer te vertellen dat een belegging steeds bepaalde risico's met zich meebrengt. Deze risico's zorgen er namelijk voor dat je op een belegging steeds een hoger rendement kan boeken dan bijvoorbeeld op een spaarrekening het geval is. Toch staat lang niet iedereen te springen om dergelijke risico's te lopen met hun spaargeld. Bestaat er dan echt geen mogelijkheid om veilig je geld te beleggen? Door rekening te houden met de tips die worden gegeven in dit artikel kan je de risico's in ieder geval tot een minimum beperken.

De keuze voor volatiele beleggingsproducten

Vooraleer een bepaalde investering te doen is het steeds belangrijk om te onderzoeken hoe volatiel een bepaald beleggingsproduct precies is. Het volatiele karakter van een beleggingsproduct wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, namelijk:

  • Bevindt het beleggingsproduct zich in een (tijdelijke) risicomarkt?
  • Kenmerkt het zich door aanzienlijke verschillen in de koers?
  • Hoe wordt het achterliggende goed van het beleggingsproduct beheerd?

Wanneer je er voor kiest om bijvoorbeeld een belegging te doen in een aandeel van een bepaald bedrijf en deze te kampen heeft met problemen in het management kan dat een negatieve impact hebben op de koers van je beleggingsproduct.

Een goed voorbeeld van een doorgaans zeer volatiel beleggingsproduct is een CFD in grondstoffen. Bij een dergelijke online belegging speculeert de belegger op een stijging of daling (long of short) van de grondstof in kwestie. Deze speculatie vindt plaats over een zeer korte periode waardoor er bij een fout niet veel mogelijkheden (eigenlijk geen) meer bestaan om deze nog recht te zetten.

Noodweer of een brand die een aanzienlijk deel van de graanoogst verwoest kan wat dat betreft een immense impact hebben op de koers van je belegging.

Veilig beleggen op korte termijn

veilig beleggenBeleggen op korte termijn met behulp van CFD's bij een online broker zoals Plus 500 brengen altijd de nodige risico's met zich mee. Deze risico's zorgen er ook voor dat je als belegger zo'n interessant rendement kan behalen. Van echt veilig beleggen is in deze situatie dan ook standaard geen sprake.

Je kan er als belegger wel voor zorgen dat de risico's van je belegging aanzienlijk worden ingeperkt door bijvoorbeeld een goed vooronderzoek te doen vooraleer je investering daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Beleggen staat wat dat betreft gelijk aan het vermogen om de nabije toekomst van het beleggingsproduct in kwestie in te schatten.

Een veilige belegging op lange termijn

Heb je het niet zo begrepen op een belegging op korte termijn en wil je vooral veilig beleggen over een langere periode? In dat geval is het belangrijk om rekening te houden met de volgende tips:

  • Kijk goed naar de actuele marktomstandigheden en wissel af tussen met name aandelen en obligaties.
  • Gebruikmaken van een periodieke belegging waarbij gespreid instappen mogelijk is zorgt er voor dat de risico's van je investering meteen aanzienlijk worden beperkt.
  • Ook bij een belegging op lange termijn is het noodzakelijk om je huiswerk te maken. Wat is bijvoorbeeld het groeipotentieel van het bedrijf waarvan je aandelen hebt gekocht? Een sterk aandeel moet nog sterker worden om je rendement op te leveren.
  • Beleg nooit al je geld in één en dezelfde sector. Een goede spreiding voorzien is veel meer dan enkel en alleen je kapitaal verspreiden over verschillende beleggingsproducten. Beleg bij voorkeur altijd in diverse sectoren, landen, etc.

Passief beleggen wordt algemeen aanzien als een veiligere manier van beleggen. Veilig beleggen is echter slechts één ding, want bij een passieve belegging op lange termijn dien je er steeds rekening mee te houden dat je het door jouw geïnvesteerde kapitaal voor een behoorlijke tijd kwijt zult zijn. Kan je, je geld niet zolang missen, dan is kiezen voor een online belegging in CFD's bij een broker als Plus 500 een interessanter alternatief.

Klik hier om beleggen bij Plus 500 risicovrij uit te proberen >>