Waarom moet ik beleggen in goud?

Sinds jaar en dag zijn beleggers op zoek naar veilige oorden om een deel van hun kapitaal in te beleggen. Goud werd altijd gezien als één van de meest interessante beleggingsproducten op de markt. Tijdens alle oorlogen werd er in het verleden steeds teruggegrepen naar goud en dat heeft voor een bepaalde zekerheid gezorgd onder niet alleen ervaren beleggers, maar ook bij zij die nog maar net om de hoek komen kijken.

Ben je eveneens geïnteresseerd om te beleggen in goud, maar wil je hier eerst graag meer informatie over ontvangen? Wij vertellen je graag waarom beleggen in goud eigenlijk altijd een goed idee is.

Profiteren van koerswisselingen in goud

beleggen goudAlvorens in te gaan op de exacte mogelijkheden van beleggen in goud wil ik graag een tip met je delen. Goud keert geen dividend uit; er is dus geen passief rendement bij beleggingen in goud. Het kan dan ook verstandig zijn om maximaal te proberen profiteren van de koerswisselingen in goud.

Dit kan je doen door een account te openen bij een moderne, online broker. Hier kan je namelijk ook short gaan op de prijs van goud waarbij je juist winst maakt wanneer de goudprijs daalt. Op die manier kan je op ieder moment geld verdienen met het verhandelen van de grondstof goud.

Ontdek hier bij welke brokers je direct in goud kunt handelen >>

Hoe beleggen in goud?

Beleggen in goud is tegenwoordig eigenlijk mogelijk op allerlei manieren. Vooraleer we deze even op een rijtje zetten moeten we je echter op iets wijzen. Een zeer belangrijk aspect die verbonden is aan de waarde van een investering in goud gaat schuil in het feit dat het altijd haar waarde blijft behouden en steeds toegankelijk is, bijvoorbeeld in economisch cruciale tijden.

Hoewel beleggen in goud perfect mogelijk is door gebruik te maken van bijvoorbeeld een goudrekening of door te speculeren met CFD's bij een broker zoals Plus 500 moet het gezegd dat het fysiek aankopen van dit edelmetaal toch nog steeds het interessantst is. Alleen op deze manier zorg je er namelijk voor dat alle mogelijke risico's zijn ingedekt en garandeer je een niet onbelangrijk stuk van jouw kapitaal. Kies er omwille van deze reden ook bij voorkeur niet voor om je goud in een kluis in de bank te bewaren, maar leg ze gewoon ergens veilig bij je thuis.

Beleggen in goudmijnen?

Net zoals bij zilver het geval is, is het eveneens bij goudmijnen mogelijk om aandelen aan te kopen. In deze situatie moet je er evenwel rekening mee houden dat de materiële waarde van het goud verloren gaat. Bovendien zijn er heel veel verschillende factoren die een rechtstreekse en onrechtstreekse impact kunnen hebben op de evolutie van de goudkoers.

Denk bijvoorbeeld niet alleen aan de goudvoorraad in de grond, maar ook aan de vooruitzichten op vlak van exploitatie, de productiekosten, de politieke stabiliteit van de regio waarin de mijn is terug te vinden en ga zo maar door.

Is beleggen in goud veilig?

Veel beginnende beleggers stellen zich de vraag of beleggen in goud al dan niet veilig is. Het moet gezegd dat goud eigenlijk altijd vrij standvastig haar waarde heeft blijven behouden en zelfs op bepaalde ogenblikken is geëxplodeerd. Daar dient meteen een kanttekening bij te worden gemaakt.

Goud doet het namelijk het best in economisch onstabiele omstandigheden. Met andere woorden, hoe beter het gaat met de wereldeconomie, des te meer de goudprijs onder druk komt te staan. De beleggers die zweren bij goud stellen echter dat ieder hoogtepunt ook een dieptepunt kent waardoor de goudprijs zich min of meer altijd stabiliseert of zelfs een hogere koers noteert.

Dit zorgt er voor dat het één van de veiligste en meest standvastige beleggingen is op de markt. Let wel, wanneer je op korte tijd een hoog rendement wenst te halen is beleggen in goud dan weer een stuk minder interessant.

Stukje zekerheid

Veel mensen zien de huidige situatie in de wereld en toekomst die dit met zich meebrengt somber in. Voor zij die niet geloven in het behoud van de huidige munteenheden is het altijd interessant om een stukje goud in de portefeuille op te nemen. Zoals eerder reeds aangegeven heeft de geschiedenis ons immers geleerd dat zelfs in de meest uitzichtloze situaties goud altijd is blijven gelden als een geldig betaalmiddel met een zeer aanzienlijke waarde. Alleen al omwille van deze reden zouden er eigenlijk altijd stukjes fysiek goud onderdeel uit moeten maken van een beleggingsportefeuille