Hoe werkt beleggen?

Veel mensen die willen beginnen met beleggen denken dat dit zeer complexe materie is. In principe is dat niet het geval. Wanneer we kijken naar de basis van beleggen zien we namelijk dat deze zeer eenvoudig is opgezet. Het doel van beleggen is dan ook gewoon iets goedkoop aankopen en tegen een zo hoog mogelijke prijs terug te verkopen. Hoe werkt beleggen is dus eigenlijk een vraag waar we zeer eenvoudig een antwoord op kunnen geven. Toch is beleggen door de jaren heen in die mate geëvolueerd dat een beetje bijkomende informatie verstrekken wenselijk kan zijn.

Beleggen in verschillende beleggingsproducten

werking beleggenHoewel aandelen ook vandaag de dag nog steeds veruit het belangrijkste beleggingsproduct zijn moet het gezegd dat er door de jaren heel wat andere interessante mogelijkheden zijn bijgekomen. Beleggen is tegenwoordig dan ook mogelijk in verschillende beleggingsproducten.

We onderscheiden op dit vlak bijvoorbeeld niet alleen aandelen en obligaties, maar ook fondsen en zogenaamde CFD's. Het merendeel van de beleggingsproducten focussen zich op een belegging op lange termijn. Bij CFD's is dat evenwel niet het geval. Dit beleggingsproduct is voorbehouden voor de actieve belegger of daytrader die er voor heeft gekozen om zich aan te melden bij een online broker als Plus 500.

Risico's van beleggen

Het antwoord op de vraag “Hoe werkt beleggen” is vooral een kwestie van de risico's in te schatten die aan je beleggingsproducten zijn verbonden. De sleutel tot succesvol beleggen gaat dan ook schuil in niet alleen op het juiste ogenblik het juiste beleggingsproduct aankopen, ook de aard van de belegging speelt een belangrijke rol. Wanneer is het bijvoorbeeld interessant om te kiezen voor aandelen en wanneer moet je de voorkeur geven aan obligaties?

Bovendien kan je, je ook de vraag stellen wat het risicoprofiel is waar je gebruik van wenst te maken. Met andere woorden, hoeveel risico's wil je nemen met je beleggingen? Ook dit is grotendeels bepalend voor de uiteindelijke producten die je in je beleggingsportefeuille zal opnemen. Vooraleer te beginnen met beleggen is het dus in ieder geval zeer belangrijk om de risico's te leren inschatten.

Beleggen bij een online broker

Sinds de komst van het internet is beleggen een behoorlijk stuk toegankelijker geworden voor de grote doelgroep. Vroeger was het immers vaak zo dat beleggen was voorbehouden voor diegene die over een enorm groot kapitaal beschikte. Daarenboven was je vaak genoodzaakt om een beroep te doen op een financieel adviseur die steevast met een niet onbelangrijk deel van het gemaakte rendement aan de haal ging.

Tegenwoordig is dat niet langer het geval. Hoe werkt beleggen is vandaag de dag dan ook vaak vooral een kwestie van uit te leggen hoe online brokers zoals Plus 500 te werk gaan. Deze brokers beschikken over een uitgebreid en gebruiksvriendelijk handelsplatform voor hun gebruikers waardoor je al je beleggingen te allen tijde zelf in de hand hebt.

Hoe de risico's van beleggen verkleinen?

Hoe beleggen precies werkt is tot slot ook vooral een kwestie van je gezond verstand te gebruiken. Verlies nooit uit het oog dat je bezig bent met echt geld en dat je dat geld ook kan verliezen. Gelukkig is het op tal van verschillende manieren mogelijk om de risico's die beleggen met zich meebreng te verkleinen.

Zorg bijvoorbeeld altijd voor een goede spreiding. Voorzie deze spreiding niet alleen op vlak van beleggingsproducten, maar ook op vlak van sectoren. Stop bijvoorbeeld niet al je geld in de oliesector. Gaat deze bergaf of komt de olieprijs zwaar onder druk te staan dan kan je zomaar het merendeel van je portefeuille verliezen. Dit is uiteraard slechts een voorbeeld. Door alleen te beleggen in beleggingsproducten die je kent en in sectoren waar je een gevoel bij hebt is het in ieder geval zonder probleem mogelijk om de risico's zo beperkt mogelijk te houden.