Leer beter te beleggen

Veel mensen die zijn begonnen met beleggen of die bijvoorbeeld reeds enige tijd langer in de wereld actief zijn, zijn iedere dag opnieuw op zoek naar interessante tips om beter te kunnen beleggen. Hoewel er natuurlijk nooit honderd procent garantie kan worden gegeven dat jouw belegging succesvol zal zijn is het door rekening te houden met onderstaande tips wel mogelijk om het risico op verlies zo beperkt mogelijk te houden.

1.) Doe steeds voldoende onderzoek

De eerste tip die meteen eigenlijk ook de belangrijkste is gaat schuil in het feit dat je als belegger steeds een goed beeld moet hebben van waarin je gaat beleggen. Beleggen is in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet gokken.

Je moet er wat dat betreft dan ook haast zeker van kunnen zijn dat jouw investering daadwerkelijk een degelijk rendement zal weten te verwezenlijken. Alleen op die manier leg je als beginnende belegger bijvoorbeeld een goede basis voor jouw beleggingsportefeuille.

2.) Zorg voor een goede monitoring van je beleggingen

beter beleggenBeleggen bij een online broker betekent steeds beleggen op korte termijn. Dit wil zeggen dat er aanzienlijke fluctuaties (schommelingen) kunnen optreden in de koers van je belegging. Om er zeker van te zijn dat je een verlies niet nodeloos groter laat worden of om op het hoogtepunt je belegging uit te kunnen laten betalen is het steeds belangrijk om een goede monitoring te voorzien.

Probeer in ieder geval dagelijks je belegging in het oog te houden en als een goede huisvader te beheren. Heb je hier geen tijd voor? Stel dan automatisch plafonds in voor je belegging waardoor deze op een bepaald niveau (zowel positief als negatief) kan worden stopgezet. Dit noemen we ook wel een stop loss of take profit.

3.) Een goede beleggingsstrategie is van cruciaal belang

Zelfs als beginnende belegger is het belangrijk om voor jezelf een bepaalde beleggingsstrategie uit te stippelen en om je daaraan vast te houden. Veel beleggers beginnen na verloop van tijd gewoon in het wilde weg te beleggen wat er voor zorgt dat ze de controle over hun beleggingen verliezen.

Vooral wanneer je er voor kiest om gebruik te maken van gebruiksvriendelijke beleggingssoftware zoals deze van Plus 500 kan je omwille van het overzichtelijke aspect al snel meerdere beleggingen gaan openen. Probeer dit echter altijd binnen de perken te houden, alleen zo zorg je er voor dat je niet verstrikt raakt in een web van beleggingen die een eigen leven gaan leiden.

4.) Stop nooit met leren

Hoelang je ook als belegger actief bent, er valt in deze wereld altijd wat bij te leren. Veel beleggers houden er daarom naast hun echt account ook nog een demo-account op na. Dit account biedt je de mogelijkheid om verschillende beleggingen te doen met fictief geld, maar laten je bovendien ook tot in detail kennismaken met de vele functies die er aan de software in kwestie zijn verbonden.

Door continue te experimenteren zorg je er in ieder geval voor dat je steeds beter wordt in het beleggen en dat zal je beslist gaan merken in het rendement van je portefeuille. Ook het volgen van een cursus kan overigens extra inzichten verstrekken die je kunnen helpen bij het behalen van een hoger rendement.