Rijk worden met aandelen mogelijk?

Geld alleen maakt niet gelukkig. Je hebt ook aandelen, obligaties, goud en onroerend goed nodig zo zei een wijs man ooit. Feit is in ieder geval dat de rijken der aarde hun geld iedere dag vermeerderen door slim te investeren in onder andere aandelen. Maar is rijk worden met aandelen mogelijk, en wat zijn de opties?

Snel rijk worden met aandelen

Het is zeker mogelijk om veel geld te verdienen met aandelen. De snelste en slimste manier om dit te doen is via een zogenaamde CFD broker waarbij je via contacten op de onderliggende waarde in aandelen kunt handelen. Dit klinkt erg ingewikkeld, maar is in de praktijk net zo eenvoudig als het klikken op een koopknop wanneer je denkt dat een aandeel gaat stijgen of op de verkoopknop wanneer je denkt dat een aandeel gaat dalen.

De voordelen van deze methode zijn onder andere:

  • Ook met weinig geld kan je veel verdienen met de handel in aandelen
  • Bijna geen transactiekosten, helemaal geen commissies
  • Ook op de korte termijn verdienen aan kleine koersschommelingen
  • Ook in dalende markten kan je geld verdienen door short te gaan

Klik hier om beleggen in aandelen gratis uit te proberen met een demo >>

De ouderwetse manier

Er zijn ook nog steeds veel voorstanders te vinden voor de ouderwetse manier; kortom het opkopen van aandelen en het vasthouden van deze aandelen voor een langere periode. Natuurlijk krijg je op die manier een stabiel rendement over een periode van tien jaar, maar echt snel rijk zal je er niet van worden. Het probleem is namelijk dat de economie met regelmaat instort en dan verlies je op deze manier vele procenten aan rendement.

Met de moderne manier is dit niet nodig doordat je op de korte termijn van zowel stijgingen als dalingen kunt profiteren. Ook wanneer de koers totaal instort verdien je dus geld! Je hoeft hiervoor alleen maar het patroon te herkennen in de grafiek: is het waarschijnlijk dat de koers gaat dalen, of is het waarschijnlijker dat deze gaat stijgen? Hier kan je vervolgens op anticiperen door een order te plaatsen en op jaarbasis kan je tientallen procenten tot meer dan honderd procent aan rendement behalen op deze manier.

Rijk worden met aandelen: de basisprincipes

Toch word je niet van de ene op de andere dag een succesvolle belegger die achterover kan leunen en rijk wordt met aandelen. Nee, hiervoor zal je veel moeten oefenen en in ieder geval enkele basisprincipes moeten hanteren.

Het eerste principe van rijk worden met aandelen is het beperken van je verliezen. Dit doe je door in ieder geval altijd een maximaal verlies in te stellen. Hiervoor kan je een stop loss gebruiken; een waarde waarbij de aandelenpositie automatisch afgesloten wordt waardoor je nooit meer verliest dan je hebt ingesteld.

Het tweede principe van rijk worden met aandelen is het maximaliseren van je winsten. Dit doe je door te zorgen voor een gunstige risico rendementsverhouding. Voor iedere euro verlies zorg je voor ten minste twee euro winst. Dit doe je door minder snel je winst te nemen dan je verlies en door te analyseren waar je denkt dat het keerpunt zal plaatsvinden.

Het derde en misschien wel meest belangrijke principe van rijk worden met aandelen is het bijhouden van je voortgang. Wanneer je rijk wilt worden met aandelen is het enorm belangrijk om te ontdekken wat je verkeerd doet: noteer je fouten en leer er van; op die manier kan je alleen maar vooruit gaan. En onthoud, winners never quit en quitters never win!