Wat zijn pips?

Wanneer je gaat beleggen, kom je misschien in aanraking met pips. Pips worden gebruikt om winsten en verliezen op de beurs overzichtelijk weer te geven. Maar wat zijn pips precies en waarom gebruiken we ze?

Wat zijn pips?

Een probleem in de beleggingswereld, is dat een winst van duizend euro niet veel hoeft te betekenen. Wanneer je een miljoen hebt geïnvesteerd ben je minder onder de indruk van die duizend euro dan wanneer je een paar tientjes hebt geïnvesteerd. Bovendien is het moeilijk om verschillende effecten goed met elkaar te vergelijken.

Daarom hebben ze pips bedacht. Pips worden gebruikt om beleggingsresultaten gestandaardiseerder te weergeven. Door een resultaat in pips te weergeven kan je in het bovenstaande voorbeeld beter laten zien wat voor beleggingsresultaat je hebt neergezet.

Pips worden overigens vooral veel gebruikt bij de handel in Forex of valuta’s. Bij andere beleggingsinstrumenten worden ook wel eens pips of punten gebruikt, maar de waardes zijn dan lastiger vast te stellen.

De waarde van een pip

Wanneer je ergens leest dat een belegger een winst heeft gemaakt van 100 pips, dan wil je natuurlijk weten hoeveel dit is. Bij de meeste valuta’s kan je eenvoudig berekeningen maken met pips. Eén pip is namelijk bijna altijd 0,0001. Dit betekent dat een wijziging van één cent neerkomt op 100 pips. Op een dag beweegt de koers van een valuta gemiddeld enkele tientallen tot honderden pips.

Laten we illustreren waarom pips het vergelijken van resultaten makkelijker maakt. Zonder pips zou je dit kunnen lezen:

  • Iemand heeft 23.000 euro verdient met een belegging in EUR/USD.
  • Iemand heeft 631.000 euro verdient met een belegging in GBP/USD.

Je eerste instinct zou zijn om de tweede persoon te feliciteren. Maar wat zou je doen als je het resultaat in pips ziet?

  • De eerste persoon heeft een winst van 1200 pips.
  • De tweede persoon heeft een winst van 100 pips.

De tweede investering lijkt nu een stuk aantrekkelijker! Je kan immers ook meer geld inzetten binnen deze strategie en dan zou je nog veel meer verdienen. De hogere winst kwam in dit geval alleen maar tot stand doordat deze persoon ook meer geld heeft ingezet.

Pips bij JPY

Bij alle valutaparen zijn pips het vierde getal na de komma. Bij paren met de Japanse Yen gaat het echter om het tweede cijfer na de komma. Een wijziging van 100 naar 101 Japanse Yen komt dan dus neer op 100 pips in plaats van 10.000 pips.